Naar het buitenland met EHIC, de Europese zorgpas

Gaat u binnenkort naar het buitenland? Neem dan de Europese Gezondheidskaart (EHIC) mee. Dan bent u in de meeste Europese landen verzekerd van medisch noodzakelijke hulp. Neem als u zorg nodig heeft in het buitenland ook altijd contact op met de UMC Alarmcentrale: +31 40 297 56 90 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen in de week). Wij helpen u dan verder.

Voordelen van EHIC

  • De EHIC is gratis en persoonlijk. U kunt hiermee in het buitenland bewijzen wie u bent als u medisch noodhulp nodig heeft.
  • Als u de pas toont, hoeft u meestal niet meteen te betalen. Buitenlandse zorgverleners rekenen de factuur met ons af. Daar hoeft u niks voor te doen. Wij laten u daarna weten welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Uw zorgpas staat automatisch in de app

U ontvangt niet meer automatisch een zorgpas met EHIC thuis. Ook niet als de pas verlopen is. Uw zorgpas staat na de ingangsdatum van uw zorgverzekering standaard in de UMC Zorg app. U vindt uw pas onder het kopje 'Verzekering'. Deze informatie is geen officiële EHIC. Soms accepteert een zorgverlener in het buitenland de digitale informatie niet. Neem dan op met de UMC Alarmcentrale: +31 40 297 56 90. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkomt u dat u de kosten zelf mogelijk moet voorschieten.

Plastic zorgpas aanvragen

Wilt u voor de zekerheid toch liever een plastic zorgpas met EHIC mee op reis? Dan kan. Vraag deze voor vertrek makkelijk zelf bij ons aan via Mijn UMC Zorgverzekering of de UMC Zorg app. Ook kunt u de pas telefonisch aanvragen, direct in het keuzemenu. Een nieuwe pas ontvangt u binnen 5 werkdagen gratis thuis.

Waar is EHIC geldig?

De EHIC-pas is geldig in alle landen van de Europese Unie en een aantal andere landen. Kijk voor meer informatie op www.zorgwijzer.nl/faq/ehic.

In deze landen geldt EHIC niet

In de volgende landen is de EHIC niet geldig, maar heeft u een 111-formulier nodig:

  • Bosnië-Herzegovina
  • Servië
  • Montenegro
  • Tunesië
  • Turkije

Zo vraagt u een 111-formulier aan

111-formulier voor uw vertrek aanvragen

Gaat u naar een van de landen die hierboven genoemd worden? En is dat het land waar u vandaan komt? Dan vraagt u voordat u vertrekt het 111-formulier bij ons aan. Bel daarvoor naar 0900-8018 (gebruikelijke belkosten). U kunt dit formulier gebruiken voor spoedeisende zorg als u korter dan een jaar in dit land verblijft.

111-formulier aanvragen op het moment dat u het nodig heeft

Bent u niet geboren in het land waar u naartoe gaat? Dan vraagt u het 111-formulier telefonisch aan op het moment dat u zorg nodig heeft. Dit doet u via de UMC Zorgverzekering Alarmcentrale: +31 40 297 56 90. Wij regelen uw 111-formulier. Ook vertellen we waar u terecht kunt, welk ziekenhuis of kliniek het formulier accepteert. We versturen het formulier rechtstreeks naar uw zorgverlener. Dit is gratis. Heeft u al zorgkosten gemaakt voordat u het 111-formulier heeft aangevraagd? Bel dan ook zo snel mogelijk de UMC Zorgverzekering Alarmcentrale. Dan helpen wij u verder.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

  • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.
  • Privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's bij ons declareren. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.
  • De EHIC is alleen geldig wanneer u ook bent verzekerd bij UMC Zorgverzekering. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij ons? Dan verhalen we achteraf de kosten op u.
  • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.

Geldigheidsduur EHIC staat op uw zorgpas

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC. Zodra uw EHIC verloopt, zetten wij een nieuwe digitale pas voor u klaar in de UMC Zorg app. Liever een pas in uw portemonnee? Vraag deze dan zelf gratis aan via Mijn UMC Zorgverzekering of de UMC Zorg app.

Wat doe ik bij niet-spoedeisende zorg?

Heeft u wel medische zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Dan kunt u het beste de kosten eerst zelf betalen en later bij ons declareren. Bijvoorbeeld kosten die u maakt bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek. Lees meer over zorg in het buitenland.