EHIC (Europese zorgpas)

U ontvangt uw zorgpas binnen 2 weken nadat u uw zorgverzekering heeft afgesloten. Achterop uw UMC Zorgverzekering zorgpas vindt u de EHIC (Europese zorgpas). De EHIC is gratis en gebruikt u bij spoedeisende hulp in het buitenland. Neem uw zorgpas altijd mee naar het buitenland. 

UMC Zorgverzekering Alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt

Heeft u medische zorg nodig in het buitenland? Of moet u worden opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan direct de UMC Zorgverzekering Alarmcentrale op +31 40 297 56 90 (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen in de week). Wij kunnen u dan verder adviseren.

Voordelen van de EHIC

 • De EHIC is persoonlijk. U kunt hiermee in het buitenland bewijzen wie u bent als u medisch noodhulp nodig heeft.
 • U heeft het telefoonnummer voor noodgevallen in het buitenland altijd bij de hand.
 • Als u de pas toont, hoeft u meestal niet meteen te betalen. Buitenlandse zorgverleners rekenen de factuur met ons af. Daar hoeft u niks voor te doen. Wij laten u daarna weten welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Waar is de EHIC geldig?

De EHIC-pas is geldig in alle landen van de Europese Unie en een aantal andere landen. Kijk voor meer informatie op www.ehic.nl

In deze landen geldt de EHIC niet

In de volgende landen is de EHIC niet geldig, maar heeft u een 111-formulier nodig:

 • Bosnië-Herzegovina
 • Servië
 • Montenegro
 • Tunesië
 • Turkije

111-formulier voor vertrek aanvragen

Gaat u naar een van de landen die hierboven genoemd worden? En is dat het land waar u vandaan komt? Dan vraagt u voordat u vertrekt het 111-formulier bij ons aan. Bel daarvoor naar 0900-8018 (gebruikelijke belkosten). U kunt dit formulier gebruiken voor spoedeisende zorg als u korter dan een jaar in dit land verblijft.

111-formulier aanvragen op het moment dat het nodig is

Bent u niet geboren in het land waar u naartoe gaat? Dan vraagt u het 111-formulier telefonisch aan op het moment dat u zorg nodig heeft. Dit doet u via de UMC Zorgverzekering Alarmcentrale: +31 40 297 56 90. Wij regelen uw 111-formulier. Ook vertellen we waar u terecht kunt, welk ziekenhuis of kliniek het formulier accepteert. We versturen het formulier rechtstreeks naar uw zorgverlener. Dit is gratis. Heeft u al zorgkosten gemaakt voordat u het 111-formulier heeft aangevraagd? Bel dan ook zo snel mogelijk de UMC Zorgverzekering Alarmcentrale. Dan helpen wij u verder.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

 • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.
 • Privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de nota's bij ons declareren. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.
 • De EHIC is alleen geldig wanneer u ook bent verzekerd bij UMC Zorgverzekering. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij ons? Dan verhalen we achteraf de kosten op u.
 • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.

Geldigheidsduur EHIC staat op uw zorgpas

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC. Zodra uw EHIC verloopt, ontvangt u automatisch een nieuwe pas van ons. In de UMC Zorg app vindt u ook digitaal de informatie die op uw EHIC staat. Deze digitale pas is echter geen officiële EHIC.

EHIC kwijt

Bent u uw EHIC kwijt? Deze informatie vindt u ook digitaal in de UMC Zorg app. Maar let op, er zijn zorgverleners in het buitenland die alleen een fysieke pasje accepteren. Heeft u die niet bij u? Neem in dat geval contact op met de UMC Alarmcentrale. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo kunt u voorkomen dat u de kosten zelf moet voorschieten. Liever een nieuwe zorgpas met EHIC thuis ontvangen? Dan kunt u dat doen via Mijn UMC Zorgverzekering en via de UMC Zorg app. Of telefonisch, via het keuzemenu. Binnen 7 dagen ontvangt u ontvangt een nieuwe zorgpas gratis thuis.

Niet-spoedeisende zorg

Heeft u wel medische zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Dan kunt u het beste de kosten eerst zelf betalen en later bij ons declareren. Bijvoorbeeld kosten die u maakt bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek. Lees meer over zorg in het buitenland.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord