Dementie: hulp voor mantelzorgers

U merkt al een tijdje ander gedrag bij uw naaste. Wat is er aan de hand? Is het dementie? Dat is lastig te zeggen omdat de verschijnselen verschillen per persoon. En van de soort dementie. We helpen u bij het vinden van goede informatie. En ondersteuning als dat nodig is.

Uitleg over dementie

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n 50 verschillende ziektes. Zoals u ongetwijfeld weet, is Alzheimer daarvan de bekendste. Door schade in de hersenen kan Iemand met dementie informatie niet goed verwerken.

Fases waar u doorheen gaat

 

 1. Onzekere periode: dementie of niet?

  U ziet bij uw naaste ander gedrag. Of vergeetachtigheid die u eerder niet merkte. Herkent u dit en vraagt u zich af wat u moet doen? Wij helpen u.

 2. De arts heeft dementie vastgesteld

  Een pittige boodschap, maar misschien geeft deze vaststelling u ook houvast om zorg te regelen. Wilt u dit zelf doen of heeft u hulp nodig? En waar moet u beginnen?

 3. U bent als mantelzorger op zoek naar steun en tips

  Als mantelzorger regelt u van alles. Dat kan best heftig zijn. En energie kosten. Ook de omgang met uw naaste is anders geworden. U vraagt zich misschien af hoe andere mantelzorgers dat doen en of zijn nog handige tips hebben.

 4. U kunt uw naaste niet meer alleen laten

  Het moment is aangebroken waarop uw naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft. Dat kan thuis of in een instelling. Dit kunt u zelf regelen. Maar u kunt ook (gratis) hulp inschakelen.

  • U wilt hulp bij het regelen van de zorg voor uw naaste. Daarvoor is er het Kennisloket – thuis in blijvende zorg. U staat er niet alleen voor.
  • U wilt deze zorg zelf regelen. Dit handige 5-stappenplan zorgt ervoor dat u niks vergeet.
 5. Uw naaste bereikt de laatste levensfase

  In deze fase kunnen u en uw naaste alle hulp en zorg gebruiken. Wij ondersteunen u hierin zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld bij het vinden van verpleging en verzorging die past bij uw situatie. Het regelen van de juiste zorg proberen we zo simpel mogelijk te maken.