Wat betaal ik zelf?

Gaat u naar een zorgverlener? Of bent u naar een zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf betaalt.

Redenen waarom u zelf iets betaalt:

Zorg niet verzekerd

U krijgt met uw verzekering geen vergoeding voor uw zorgkosten. 

Eigen risico

U betaalt de eerste € 385 voor zorg uit de basisverzekering zelf. Met vrijwillig eigen risico kunt u dit bedrag verhogen.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Hoge rekening
Uw zorgverlener heeft een onredelijk hoge rekening gestuurd.
Maximale vergoeding
Dit kan zijn in de vorm van een maximum budget, aantal behandelingen per jaar of een vergoeding per behandeling.

Onredelijk hoge rekening

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Maar het kan voor uw vergoeding uitmaken of uw zorgverlener een contract met ons heeft. Sommige zorgverleners zonder contract sturen een onredelijk hoge rekening. Wij mogen zo’n rekening van de overheid niet helemaal vergoeden. U krijgt van ons maximaal het marktconform tarief vergoed. De rest betaalt u zelf.

Kosten worden met elkaar verrekend

Staat er een rekening open? Of krijgt u van ons een vergoeding? Dan krijgt u van ons een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat u minder geld terugkrijgt omdat uw declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. UMC betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. UMC vergoedt € 45.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 340 betalen (€ 385 - € 45 = € 340).

Veelgestelde vragen

 • Waarom betaal ik eigen risico en een eigen bijdrage?
  De overheid bepaalt dit. Dit doet zij om mensen bewuster maken van de kosten voor zorg. Door verzekerden zelf een deel van de kosten te laten betalen, kan de premie voor de zorgverzekering lager blijven.
   
 • Hoe weet ik of ik eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg die ik nodig heb?
  Zoek uw behandeling in het vergoedingenoverzicht. Dan leest u wat u vergoed krijgt. En of hiervoor uw eigen risico of een eigen bijdrage geldt.
 • Mijn behandeling begint in het ene jaar en eindigt in het volgende jaar. Wat betekent dat voor mijn eigen risico?

  Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin uw behandeling plaatsvindt. Dus als u in december 2018 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2018. En als u in 2019 een behandeling heeft gehad, betaalt u het eigen risico van 2019. Dit geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek.

  Voor ziekenhuiszorg werkt dat anders. Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC eindigt als uw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Dit aantal is door de NZa bepaald. Gaat uw behandeling na deze periode nog verder? Dan start er een vervolg-DBC. U kunt bij uw zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  Voorbeeld 1

  In november 2018 bezocht u een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2019 wordt u geopereerd. U betaalt alleen over 2018 eigen risico, omdat de DBC nog doorloopt in 2019.

  Voorbeeld 2

  In november 2018 onderging u een operatie. In juli moet u terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Uw specialist start een nieuwe DBC. U betaalt eigen risico voor uw operatie in 2018. Voor de nacontrole betaalt u uw eigen risico over 2019.
 • Hoe weet ik hoeveel eigen risico ik moet betalen?
  Dit is afhankelijk van 3 dingen:
  • Hoeveel vrijwillig eigen risico u heeft
  • Hoeveel eigen risico u dit jaar al gebruikt heeft
  • De kosten van uw behandeling
  Onze zorgadviseurs kunnen voor u zien hoe duur een bepaalde behandeling is. Wilt u weten wat de stand van uw eigen risico is? Kijk dan in de UMC Zorg app of in Mijn UMC Zorgverzekering.
 • Moet ik voor mijn kind eigen risico betalen?
  Nee, voor kinderen tot 18 jaar betaalt u geen eigen risico.
 • Hoe betaal ik het eigen risico aan UMC Zorgverzekering?

  Bent u bij een zorgverlener geweest waarmee wij een contract hebben? 

  Dan stuurt de zorgverlener de rekening direct naar UMC Zorgverzekering. U ontvangt van ons een factuur voor het eigen risico.
   

  Bent u bij een zorgverlener geweest waarmee wij geen contract hebben? 

  Dan stuurt uw verlener de rekening naar u. Declareert u deze kosten daarna bij UMC Zorgverzekering en heeft u recht op een vergoeding? Dan krijgt u van ons een bedrag teruggestort waar we het eigen risico van afgehaald hebben.
   
 • Wanneer ontvang ik de factuur voor het eigen risico?
  Zodra wij de rekening van uw DBC (Diagnose Behandeling Combinatie) van het ziekenhuis ontvangen. Wij bekijken dan of u nog een bedrag moet betalen. Zo ja, dan ontvangt u een factuur voor het eigen risico. Soms ontvangen wij de rekening van uw DBC heel snel, soms wacht het ziekenhuis lang met het versturen van de rekening. Dit kan tot maximaal 120 dagen duren. Hierdoor kan het helaas gebeuren dat u dit jaar nog een factuur krijgt voor het eigen risico van vorig jaar. Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het kalenderjaar waarin de behandeling (DBC) is gestart.

  Wat is een DBC?

  Een DBC is een pakketje met alle kosten van uw behandeling. 
   
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord