Voorkeursbeleid geneesmiddelen

Bij de drogist kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Ze werken allemaal even goed. Grote kans dat u voor de goedkoopste kiest. Wij doen ook zoiets: van een aantal geneesmiddelen vergoeden we alléén de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het voorkeursbeleid. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Welke geneesmiddelen zijn voorkeursgeneesmiddelen? 

Dat ziet u in het overzicht met voorkeursgeneesmiddelen. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden.

U krijgt goede en goedkopere geneesmiddelen vergoed

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursgeneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Voorkeursgeneesmiddelen vallen niet onder het eigen risico

Voorkeursgeneesmiddelen tellen niet mee voor het verplicht en vrijwillig eigen risico. De kosten die de apotheek in rekening brengt om het middel af te leveren (terhandstellingskosten) vallen wel onder het eigen risico.

Uw apotheker geeft u het juiste voorkeursgeneesmiddel

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt.

Uitzondering voor gebruik geneesmiddel ander merk

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het medisch noodzakelijk is om toch een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor een vul- of hulpstof van het voorkeursgeneesmiddel. Dan krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. Uw arts vermeldt dan 'medische noodzaak' op het recept.

  • Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursgeneesmiddel al een keer heeft gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en toch het voorkeursgeneesmiddel meegeeft.

Vergoeding voor geneesmiddelen

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Lees dan meer informatie over de vergoeding van geneesmiddelen

Veelgestelde vragen over voorkeursbeleid

Heeft u een vraag over het voorkeursbeleid voor geneesmiddelen? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord