Prinsjesdag

Op Prinsjesdag maakte de overheid bekend wat ze in 2021 doet voor de zorg en de zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat het eigen risico wordt. Maar wat betekent dit voor u? Dat vertellen we u op deze pagina.

Basisverzekering icoonUw basisverzekering in 2021

De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit. En wat het eigen risico wordt. De zorgverzekeraars bepalen wat er in de aanvullende verzekering zit.

Prinsjesdag 2019

Eigen risico blijft gelijk

Ook in 2021 blijft het verplicht eigen risico € 385. Dat heeft de overheid besloten. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt.

Uw premie in 2021

U heeft op of rond 12 november een e-mail of brief van ons gehad. Daarin stond uw nieuwe premie. En informatie over uw polis voor 2021. Wilt u de premies van onze andere zorgverzekeringen zien? Bekijk dan het premie-overzicht.

Zorgtoeslag omhoog

De overheid heeft besloten dat de zorgtoeslag in 2021 omhoog gaat. Als u zorgtoeslag krijgt, kunt u dus meer verwachten in 2021. Voor alleenstaanden gaat de toeslag met 44 euro omhoog. En voor huishouders met meer personen met 99 euro.

Vergoedingen in de basisverzekering 2021

 • Herstelzorg na corona verlengd
  De overheid heeft de herstelzorg na corona verlengd. Heeft u ernstig corona gehad? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor onder andere fysiotherapie. Voorwaarde is wel dat u meewerkt aan onderzoek naar corona. Bekijk hier veelgestelde vragen over corona.

 • Geen eigen risico na donatie
  Doneert u een orgaan aan een ander? Dan hoeft u in 2021 geen eigen risico meer te betalen voor de zorg die u krijgt na de donatie. Lees altijd eerst de voorwaarden. 

 • Meer oefen- en fysiotherapie bij COPD
  Voor patiënten met COPD is er in 2021 een nieuwe klasse: B2. Voor patiënten in deze klasse is er een vergoeding voor oefen- en fysiotherapie: maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 52 behandelingen per jaar in de volgende jaren. Lees altijd eerst de voorwaarden. 

De zorg in 2021

De overheid vertelde tijdens Prinsjesdag wat ze voor de zorg doet in 2021. Enkele maatregelen zijn:

 • Komend jaar is er 92,7 miljard euro beschikbaar voor de zorg.
 • De overheid stopt veel geld in de strijd tegen corona. Onder andere in coronatesten, bedden op de intensive care en de ontwikkeling van een vaccin. 
 • De overheid wil de medewerkers in de zorg iets extra geven. Ze krijgen daarom een bonus.
 • De overheid wil het werk in de zorg ook aantrekkelijker maken. Zodat meer mensen kiezen voor werk in de zorg. 
 • De overheid stopt ook geld in meer zorg op afstand, dus digitale zorg.
 • Er is extra aandacht voor preventie (voorkomen dat mensen ziek worden). Zo voorkomt de overheid zorgkosten in de toekomst. 
 • Verder komt er meer geld voor het voorkomen van zelfdoding.

Polisvoorwaarden icoon Wat kunt u verwachten?


 1. 15 september 2020

  Prinsjesdag 2020. De overheid heeft de inhoud van de zorgverzekering voor 2021 bekendgemaakt.

 2. 12 november 2020

  U ontvangt uiterlijk op deze datum uw polis met de premie voor 2021. Wij laten u dan ook weten wat er wijzigt in uw aanvullende verzekering.
 3. 31 december 2020

  Dit is de laatste dag dat u uw huidige zorgverzekering kunt opzeggen of wijzigen. Doet u niets? Dan loopt uw huidige zorgverzekering gewoon door in 2021.
 4. 31 januari 2021

  Heeft u uw huidige zorgverzekering opgezegd? Dan is dit de laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten.

Vergoedingen Tips voor uw zorgverzekering in 2021

Bespaar op uw eigen risico

Het verplicht eigen risico is in 2021 € 385. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt. Maar wist u dat u géén eigen risico betaalt voor:
 • Behandelingen door uw huisarts
 • Zorg uit uw aanvullende verzekering
 • Voorkeursgeneesmiddelen
 • Stoppen-met-roken programma's

Betaal uw eigen risico in delen

€ 385 is een flink bedrag. Daarom bieden we de mogelijkheid om dit bedrag bij ons in delen te betalen. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan.

Betaalt u elk jaar uw volledige eigen risico?
Dan is in delen betalen misschien iets voor u. Vraag het nu voor 2021 aan. 

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord