Rekening voor ziekenhuiszorg

Het is mogelijk dat u een rekening krijgt voor ziekenhuiszorg in het vorige jaar. Op deze pagina een uitleg waarom dat kan gebeuren. 

Veelgestelde vragen

 • Waarom krijg ik nu nog een rekening van vorig jaar?

  Alle kosten in 1 pakketje

  Ziekenhuizen willen alle kosten van uw behandeling in 1 keer - als 1 pakketje - naar ons opsturen. Zo’n pakketje heet een DBC (diagnose-behandelcombinatie). Een DBC-traject begint op het moment dat uw zorgvraag binnenkomt bij het ziekenhuis. Het ziekenhuis sluit uw DBC aan het eind van de behandeling, of na 120 dagen.

  We kijken naar het kalenderjaar waarin uw behandeling is gestart

  Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het kalenderjaar waarin het DBC-traject is gestart. Bent u in 2019 gestart met een behandeling? En loopt uw behandeling nog door in 2020? Dan geldt uw eigen risico voor 2019.

  Voor een nieuw dbc-traject betaalt u opnieuw eigen risico

  Opent uw arts voor uw behandeling een 2e DBC-traject in 2020? Dan geldt hiervoor uw eigen risico van 2020. U kunt bij uw ziekenhuis navragen of en wanneer er een 2e DBC wordt geopend.

  Rekening komt soms jaar later

  Het duurt soms een jaar voordat het ziekenhuis ons de rekening voor uw behandeling stuurt. Zodra wij de rekening ontvangen, krijgt u van ons een factuur voor het eigen risico. Hierdoor kan het gebeuren dat u dit jaar nog een factuur krijgt voor het eigen risico van vorig jaar.