Vergoeding op maat gemaakte medicijnen (apotheekbereidingen)

Het kan zijn dat u een op maat gemaakt medicijn nodig heeft. Bijvoorbeeld als de sterkte of de vorm van een bestaand medicijn voor u niet geschikt is. U wilt weten of wij deze medicijnen vergoeden. Op deze pagina geven we u informatie over de vergoeding van op maat gemaakte medicijnen.

Bekijk welke medicijnen u vergoed krijgt 

Alle zorgverzekeraars bepalen samen of zij een medicijn op maat vergoeden. Zij overleggen hierover met artsen, patiëntenorganisaties en apothekers. De afspraken die zij maken gelden voor een jaar. De zorgverzekeraars maken een lijst van alle op maat gemaakte medicijnen. Alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde lijst.

Staat uw medicijn niet op de lijst? Dan verandert er voor u niets.

Vergoeding voor dure medicijnen

Sommige medicijnen zijn zo duur dat we ze niet kunnen vergoeden. Is dat zo voor uw medicijn? Dan kan de minister voor Medische Zorg en Sport toestemming geven voor de vergoeding van een medicijn dat ongeveer hetzelfde is. Apothekers moeten dit medicijn wel zelf kunnen maken.

U heeft een machtiging nodig

Heeft u een op maat gemaakt medicijn nodig? Dan is het belangrijk dat u vooraf een machtiging aanvraagt. Wij kunnen uw aanvraag dan op tijd beoordelen.

Wordt uw medicijn niet (meer) vergoed?

In (bijna) alle gevallen is er een medicijn dat wij wel vergoeden en dat ongeveer hetzelfde is (een alternatief medicijn). U kunt met uw arts of apotheker bespreken welk medicijn u als alternatief kunt gebruiken.

Geen alternatief medicijn beschikbaar?

Dan kunt u uw situatie aan ons voorleggen. Vraag uw arts of apotheker dan om toestemming voor het gebruik van het medicijn op maat. Deze toestemming hebben wij nodig om te kunnen bepalen of een apotheker de medicijnen op maat voor u mag maken. 

Medicijn op maat = 'doorgeleverde apotheekbereiding'

U kunt ook de term 'doorgeleverde apotheekbereiding' tegenkomen. Dit is een op maat gemaakt medicijn dat is bereid door een grootbereider (een bereidingsapotheek). Een apotheek kan zo'n bereiding daar bestellen en doorleveren aan de patiënt. Vandaar de naam doorgeleverde apotheekbereiding. 

Bekijk ook:

Vergoeding voor antidepressiva afbouwmedicatie

Wilt u uw antidepressiva afbouwen? Maar heeft u niet voldoende medicijnen op voorraad? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor op maat gemaakte medicijnen (apotheekbereidingen). De vergoeding is voor afbouwen in 8 weken. U bouwt dan met wekelijkse doseerstappen af naar 0. Uw apotheker kan u vertellen of deze vergoeding ook voor u mogelijk is.

Geen vergoeding voor:

  • Apotheekbereidingen voor een afbouwschema met doseerstappen van minder dan 1 week (bijvoorbeeld 1 stap per dag)
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord