Vergoeding hoortoestel 2018

Heb je een probleem met je gehoor? Dan verwijst je huisarts je door naar een triage-audicien, KNO-arts of audiologisch centrum. Deze regelt de aanvraag van een hoortoestel of gehoorapparaat. Je kunt een vergoeding krijgen vanuit je basisverzekering en aanvullende verzekering.

Vergoeding hoortoestel vanuit de basisverzekering

Je krijgt een vergoeding voor een hoortoestel als je gehoorverlies minimaal 35 decibel (dB) is. Je krijgt 75% van de kosten vergoed en betaalt zelf een eigen bijdrage van 25% van de aanschafkosten. De eigen bijdrage kun je vergoed krijgen met een aanvullende verzekering. Daarnaast betaal je ook je eigen risico. Er is geen eigen risico en eigen bijdrage voor een hoortoestel voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Vergoeding hoortoestel vanuit de aanvullende zorgpakketten

Heb je een UMC Extra Zorg 2, 3 of 4 pakket? Dan krijg je een budget voor hulpmiddelen. Dit kun je ook gebruiken voor de eigen bijdrage van je hoortoestel.

UMC Extra Zorg 1 Geen vergoeding
UMC Extra Zorg 2 € 250 per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 3 € 350 per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 4 € 750 per kalenderjaar

Naar welke audicien?

Het is noodzakelijk dat je audicien StAr-geregistreerd is met het keurmerk 'Audicien' en CvC of SEMH erkend. Alleen dan kom je in aanmerking voor een vergoeding voor je hoortoestel of audiologische zorg. Deze audiciens beschikken over de juiste vakkennis om je goed te helpen. Je vindt onze gecontracteerde zorgaanbieders in Vergelijk en Kies. De gecontracteerde zorgaanbieder vraagt voor jou toestemming aan bij vervanging van het hoortoestel binnen de gebruikstermijn.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan moet je zelf bij ons toestemming vragen voor aanschaf, vervanging en reparatie.

Zo krijg je een passend gehoorapparaat

Jouw audicien bekijkt welk gehoorapparaat of ander hoorhulpmiddel je nodig hebt. Eerst wordt gekeken in welke 'categorie' je valt. Er zijn vijf categorieën. In iedere categorie heb je voldoende keuze uit vergelijkbare hoortoestellen. Alle audiciens werken op dezelfde manier om voor jou het beste gehoorapparaat of hoorhulpmiddel te kiezen. Dit doen zij volgens het landelijk ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg.

  • Heb je tinnitusklachten (oorsuizen)? Dan heb je een verwijzing nodig van een audiologisch centrum.

Updates en Upgrades

Voor updates mogen géén kosten in rekening worden gebracht en upgrades zijn niet toegestaan.

Welke verzekering past bij mij?

Vergelijk onze verzekeringen met de Pakketvergelijker. De keuze is aan jou!

Vergelijk verzekeringen

Online declareren

Wil je een snelle uitbetaling van je declaratie? Dien je declaratie dan online in via Mijn UMC Zorgverzekering. Het bedrag dat wij vergoeden staat dan binnen 6 werkdagen op je rekening.

Online declareren


Ontvang het laatste nieuws van jouw UMC Zorgverzekering

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een geldig e-mailadres in