Alles over uw premie

Elk jaar maken we rond 12 november de premie voor het nieuwe jaar bekend. En elk jaar doen we ons best om die premie zo laag mogelijk te houden. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het bedrag van uw premie. Over hoe dat bedrag wordt bepaald, bijvoorbeeld. Of misschien vraagt u zich af waar we uw premie aan uitgeven. Op deze pagina geven we uitleg over de premie.

Zo geven we uw premie uit

Wij zijn een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk. Dat betekent dat het niet ons doel is om winst te maken. Als we wel wat overhouden, keren we dat bijvoorbeeld niet uit aan aandeelhouders. Die hebben we namelijk niet. 

We zorgen ervoor dat uw premie goed terechtkomt. 97% ervan gaat direct naar de zorg. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuiszorg, psychologische zorg, medicijnen en huisartsenzorg. Ook investeren we een deel van uw premie in goede ideeën en vernieuwingen die de zorg slimmer en beter maken.

Zo houden we de premie zo laag mogelijk

Niemand zit te wachten op een stijgende premie. Dat begrijpen wij maar al te goed. En uw premie zo laag mogelijk houden? Dat vinden wij belangrijk. Zo werken we samen met zorgverleners aan vernieuwing van de zorg. En zetten we ons in om Nederland gezonder te maken. Want als we gezonder zijn, hebben we minder zorg nodig. Zo blijft de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar.

Zo ontstaat een stijging van de premie

De premie gaat bijna elk jaar een beetje omhoog. Niet alleen bij ons, maar ook bij de andere zorgverzekeraars in Nederland. Waarom is dat eigenlijk? Daar zijn 3 belangrijke redenen voor.

Afbeelding we kunnen meer

We kunnen meer ziektes behandelen

Er worden steeds meer nieuwe behandelingen en medicijnen tegen ziektes ontwikkeld. Als die goed werken, voegt de overheid ze toe aan de basisverzekering. Zodat ze ook vergoed worden. Dat is goed nieuws. Maar deze nieuwe behandelingen en medicijnen moeten natuurlijk ook betaald worden. En dat zorgt ervoor dat de zorgkosten stijgen.

Afbeelding inflatie

De prijzen stijgen

Elk jaar hebben we te maken met inflatie. Dat betekent dat de prijzen in Nederland stijgen. Het ene jaar meer dan het andere. Ook ziekenhuizen en andere zorgverleners hebben te maken met hogere kosten. En dat ziet u dus ook weer terug in uw premie.

Afbeelding  we worden steeds ouder

We worden steeds ouder

Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Daardoor hebben we met z’n allen wel lánger zorg nodig. Vooral in de laatste jaren van ons leven hebben we vaak meer zorg nodig. Dit kost geld. En dat merken we in de premie.

Zo wordt de premie bepaald

De overheid maakt elk jaar op Prinsjesdag bekend wat de richtlijn is voor de premie in het nieuwe jaar. Dat noemen we de rekenpremie. De rekenpremie van de overheid is niet hetzelfde als de premie die u gaat betalen.

Elke zorgverzekeraar bepaalt in november zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering. We gebruiken de rekenpremie als basis. Daarnaast kijken we bijvoorbeeld naar de zorgkosten en hoeveel het kost om de zorgverzekering uit te voeren. En naar de financiële reserve die we van de overheid moeten hebben. Zodat we onverwachte tegenvallers in de toekomst kunnen opvangen.

Best ingewikkeld dus, het bepalen van die premie. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Wilt u precies weten hoe de opbouw van de premie eruitziet?