Zorgkosten aftrekken
bij de Belastingdienst

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar

Heef u veel zorgkosten gemaakt het afgelopen jaar? Dan kunt u in sommige gevallen zorgkosten aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. We vertellen u er graag meer over.

Wanneer kunt u zorgkosten aftrekken?

Of u zorgkosten kunt aftrekken, hangt bijvoorbeeld af van:

Het soort zorgkosten

Kosten voor bepaalde behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen of vervoerskosten kunnen aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld als ze niet door ons vergoed worden. En niet onder uw eigen risico vallen. Op de site van de Belastingdienst ziet u welke kosten aftrekbaar zijn. En welke voorwaarden er gelden.

De hoogte van het bedrag van de zorgkosten

Om geld terug te krijgen, moeten de zorgkosten boven een bepaald bedrag komen. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte ervan is afhankelijk van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen, hoe groter de kans dat u in aanmerking komt voor teruggave.

Zorgkosten aftrekken? Zo doet u het

 1. Bekijk wat uw drempelbedrag is

  Dan weet u gelijk of u wel of niet in aanmerking komt voor een teruggave. De Belastingdienst legt uit wat uw drempelbedrag is. Heeft u meer zorgkosten betaald dan het drempelbedrag? Ga dan naar stap 2.
 2. Bekijk welke zorgkosten u kunt aftrekken

  Gebruik hiervoor het overzicht van de belastingdienst.
 3. Bekijk of u zorgkosten heeft gemaakt die u kunt aftrekken in de aangifte

  U vindt een overzicht van uw zorgkosten in Mijn UMC en in de UMC Zorg App. Hier selecteert u het jaar waarover u belasting wilt terugvragen.

  Tip: Ontvangt u rekeningen van uw zorgaanbieder soms rechtstreeks? Deze rekeningen staan niet in het overzicht van UMC Zorgverzekering, maar zijn misschien wel aftrekbaar. We adviseren u om ook die rekeningen te controleren.

 4. Vul de belastingaangifte in

  Als u de aangifte online doet, dan wordt automatisch berekend hoeveel zorgkosten u mag aftrekken.

Goed om uw rekeningen en bankafschriften te bewaren

De Belastingdienst kan u vragen om een bewijs van de zorgkosten te laten zien. Daarom raden we u aan om rekeningen of bankafschriften van de zorgkosten te bewaren bij uw belastingaangifte.