Van werkstress naar werkgeluk

 

Werkstress. Een thema dat juist nu aandacht verdient, want de werkdruk in de zorg is extra hoog en er zijn veel onzekerheden. De kans dat het sneller ‘te veel’ wordt voor uw medewerkers ligt op de loer. Extra zaak dus om oog te hebben voor de mensen die er altijd voor anderen zijn. 

Gelukkig zijn er tal van dingen die u als HR-professional kunt doen om werkstress te signaleren, herkennen en uiteindelijk verminderen of zelfs voorkomen. Benieuwd wat u kunt doen? Lees verder.

 

Luister de podcast ‘Van werkstress naar werkgeluk’ 

Wat zijn signalen dat medewerkers te veel werkstress ervaren? En welke rol kan een HR-professional spelen in het verminderen hiervan? Vitaliteitsmanager van woningcorporatie Ymere Germaine Soyer van Ymere en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek over deze vraagstukken. Ze delen praktijkvoorbeelden en tips om werkstress bij medewerkers te signaleren, verminderen of zelfs te voorkomen.

 

3 tips voor het signaleren en verminderen van werkstress

Alles draait om balans: tussen werk en privé, uit- en aan staan, energiegevers en energievreters. Wat kunt u doen om die balans op peil te houden bij uw medewerkers? Meer dan u denkt! Een aantal tips:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan
    Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het gaat en goed te luisteren.

  2. Geef het goede voorbeeld en deel
    Goed voorbeeld doet volgen. Als u als werkgever of HR-professional zelf ook deelt wat u lastig vindt aan de veranderde situatie, zult u zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.

  3. Stimuleer ontspanning
    Werkdruk slaat minder snel door naar ongezonde werkstress als er ook tijd is voor ontspanning. Ga het gesprek hierover aan met medewerkers: waar ontspan jij van? En doe je dat genoeg?
 
Webinar: 'Het succes van minder stress’

Veel mensen in de zorg ervaren stress. Extra diensten, hoge werkdruk, en dan ook nog alle ballen thuis hoog houden. Speciaal voor hen - en voor u - organiseren we een online webinar. Klinisch psycholoog Simone das Dores legt uit: hoe u stress in lichaam en hoofd vermindert, wat u kunt doen om overmatige stress te vermijden, hoe u afscheid neemt van het gejaagde gevoel en nog veel meer.

 

Deze workshops, trainingen en apps helpen uw medewerkers verder

VGZ Mindfulness app

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt u en uw medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen. 

Grip op coronastress

Een gratis online workshop waarin uw medewerkers praktische tips krijgen om positief te blijven tijdens de coronacrisis, tips voor effectief thuiswerken en in contact blijven op afstand.

Webinar Grenzen stellen

Grenzen leren bewaken. Dat is dé manier om alles in balans te houden. Tijdens dit interactieve webinar leren uw medewerkers van een erkende psycholoog hun grenzen voelen én bewaken.