Van werkstress naar werkgeluk

Werkstress verminderen?
Luister de podcast voor tips hoe u werkstress 
bij medewerkers signaleert en vermindert.

Werkstress. Een thema dat aandacht verdient, want de werkdruk in de zorg is extra hoog en er zijn veel onzekerheden. De kans dat het sneller ‘te veel’ wordt voor uw medewerkers ligt op de loer. Genoeg reden om uw medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met en het verminderen van werkstress. Als HR-professional kunt u hier een actieve bijdrage in leveren. Benieuwd hoe? Lees verder.

36%

Van al het verzuim in Nederland is in 36% van de gevallen werkstress de oorzaak.

Bron: TNO, 2020

1,3 miljoen

In 2019 hadden 1,3 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-outklachten.

Bron: TNO, 2020

3,1 miljard

Dit komt per jaar neer op 11 miljoen dagen en 3,1 miljard euro verzuimkosten door werkstress.

Bron: TNO, 2020

"Een beetje stress is niet slecht. Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen wel. Ga hierover het gesprek aan met je medewerkers en vraag bijvoorbeeld eens: waar ontspan jij van?'' 

- Klaas Koster, Vitaloog

Aan de slag met werkstress in uw organisatie

Podcast: hoe vermindert u werkstress bij uw medewerkers?


Wat zijn signalen dat medewerkers te veel werkstress ervaren? En welke rol kan een HR-professional spelen in het verminderen hiervan? Vitaliteitsmanager van woningcorporatie Ymere Germaine Soyer van Ymere en vitaloog Klaas Koster gaan in gesprek over deze vraagstukken. Ze delen praktijkvoorbeelden en tips om werkstress bij medewerkers te signaleren, verminderen of zelfs te voorkomen.

Handige tips en een training voor leidinggevenden


3 gouden tips om werkstress te signaleren en managen

Als leidinggevende speelt u een cruciale rol in het signaleren en verminderen van werkstress. Deze 3 tips helpen u op weg:

  1. Vroegtijdig signaleren: ga het gesprek aan. Het begint allemaal met vitamine A: aandacht. Maak tijd vrij om eens echt te vragen hoe het met een medewerker gaat en goed te luisteren. Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Bekijk deze video voor tips of maak gebruik van onze spiekbrief één-op-één-gesprekken.
  2. Geef het goede voorbeeld en deel. Goed voorbeeld doet volgen. Als u als leidinggevende zelf ook deelt waar u tegenaan loopt, zult u zien dat medewerkers ook eerder dingen zullen delen.
  3. Stimuleer ontspanning. Stimuleer medewerkers actief om tijd vrij te maken voor ontspanning. Benoem hoe belangrijk het is om echt pauze te nemen met bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Training: Energiek Leidinggeven

Leidinggeven is een vak. Met energiek leidinggeven haalt u als leidinggevende het beste uit uw medewerkers en laat u ze excelleren. Tijdens de training leert u hoe u uw team energieker kan maken en houden. U krijgt praktische handvatten en leert hoe u kunt komen tot effectieve keuzes.

De oplossingen voor uw medewerkers

VGZ heeft een breed aanbod aan webinars, workshops, trainingen en interventies die uw medewerkers kunnen helpen bij het verminderen en leren omgaan met werkdruk en werkstress.

Webinar: 'Het succes van minder stress’


Veel mensen in de zorg ervaren stress. Extra diensten, hoge werkdruk, en dan ook nog alle ballen thuis hoog houden. Speciaal voor hen - en voor u - organiseerden we een online webinar. Klinisch psycholoog Simone das Dores legt uit: hoe u stress in lichaam en hoofd vermindert, wat u kunt doen om overmatige stress te vermijden, hoe u afscheid neemt van het gejaagde gevoel en nog veel meer.

VGZ Mindfulness app

Beter omgaan met stress, zelfbewuster worden, leven in het hier en nu. De VGZ Mindfulness app helpt u en uw medewerkers hierbij met een programma dat ieder naar eigen wens kan invullen. 

Training Mindful aan het werk

In deze training leren uw medewerkers hoe mindfulness kan helpen bij het creëren van meer rust in hun hoofd. Met als resultaat: minder werkstress, meer energie en werkplezier. 

Webinar Grenzen stellen

Grenzen leren bewaken. Dat is dé manier om alles in balans te houden. Tijdens dit interactieve webinar leren uw medewerkers van een erkende psycholoog hun grenzen voelen én bewaken.  

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers en leidinggevenden optimaal kunt ondersteunen bij het verminderen van werkstress.