De mantelzorgende zorgmedewerker

Boodschappen doen voor de buurvrouw, een kind met autisme begeleiden of persoonlijke verzorging van een (schoon)ouder. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mantelzorgers. En bijna 2 miljoen van hen combineren hun baan met de mantelzorgtaken. Ga er maar aanstaan! De combinatie van werken en zorgen gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kunt u als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? Meer dan u denkt.

1 op de 5

medewerkers combineert hun baan met mantelzorg. Dat aandeel is in de afgelopen jaren gestegen en zal alleen nog maar meer toenemen.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau, 2019

8 keer minder vaak

Werknemers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, ervaren 5 keer minder gezondheidsklachten en melden zich 8 keer minder vaak ziek.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau, 2019

2 keer zo vaak

Als een werknemer geen begrip ervaart van de leidinggevende, dan wordt de balans tussen werk en mantelzorg 2 keer zo vaak als 'slecht' beoordeeld.

Bron: Werk en Mantelzorg, 2019

Aan de slag met mantelzorg in de organisatie?

Podcast: een goed gesprek over mantelzorg

De combinatie van werken en mantelzorg gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, psychische problemen en stress. Wat kunt u als HR-professional doen om te voorkomen dat het te veel wordt? We gaan in gesprek met 2 HR-professionals over dit thema: Saskia Bender, HR-professional bij het Erasmus MC en Shira Hurenkamp, HR-professional bij het Radboud UMC.
Voor u: training HR en Mantelzorg

De HR-professional speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de mantelzorgende medewerker: door bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor of flexibiliteit voorkomt u dat het teveel wordt. Hoe creëert u die mantelzorgvriendelijke organisatie? De training HR en Mantelzorg geeft hier inzicht in.

Voor uw medewerkers: digitale workshop

Wij helpen uw medewerkers graag. Zodat zij goed voor uw naasten kunnen zorgen én hun werk goed kunnen blijven doen. In de digitale workshop 'Balans bij mantelzorgen' krijgen zij allerlei handvatten om een goede balans te vinden tussen het werk, de mantelzorgtaken en het privé-leven. 

Vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u behoefte aan advies? We denken graag mee hoe u uw medewerkers optimaal kunt ondersteunen bij het combineren van werk en mantelzorgtaken.