Vergoeding verpleeghulpmiddelen 2018

Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering voor verpleeghulpmiddelen. Dit zijn hulpmiddelen die je helpen om makkelijker te bewegen of te verplaatsen. En hulpmiddelen voor de verzorging en verpleging op bed. Denk hierbij aan trippelstoelen, badplanken, hooglaagbedden of patiëntenliften.

Wat zijn verpleeghulpmiddelen?

Dit zijn hulpmiddelen om je te helpen bij het bewegen en hulpmiddelen voor verzorging en verpleging op bed. Hier vind je een overzicht van de verpleeghulpmiddelen die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt.

Hulpmiddelen bij mobiliteit
rolstoelen
trippelstoelen
drempelhulpen
gipssteunen

Hulpmiddelen voor inrichting
anti-decubitus (AD) zitkussens
anti-decubitus (AD) matrassen
badplanken
hooglaagbedden
kinderbedden
bedaccessoires
bedverhogers
Infuusstandaarden
onrusthekken
rugsteunen
windringen

Transferhulpmiddelen
patiëntenliften
ondersteken
douchestoelen
toiletstoelen
toiletverhogers
overtoiletstoelen
draaischijven
extra slings
glijlakens
transferplanken

Vergoeding van verpleeghulpmiddelen uit de basisverzekering

Je hebt recht op deze verpleeghulpmiddelen als je deze korte tijd zorg nodig hebt. Of als het niet duidelijk is hoe lang je deze zorg nodig hebt. De richttermijn hiervoor is 26 weken. Dit betekent dat je de hulpmiddelen korter dan 26 weken nodig hebt. Sommige hulpmiddelen krijg je ook vergoed als je deze voor langere tijd nodig hebt. In het Reglement Hulpmiddelen vind je de extra voorwaarden aan het verkrijgen van alle hulpmiddelen. Bijvoorbeeld:

  • Gebruikstermijn, en of je het hulpmiddel in eigendom of in bruikleen krijgt.
  • De kwaliteitseisen waaraan de zorgaanbieder moet voldoen.
  • Of je een verwijzing of toestemming nodig hebt.

Naar welke leverancier?

Heb je een hulpmiddel in bruikleen nodig voor inrichting, mobiliteit, verzorging of verpleging thuis? Zoals bijvoorbeeld een rolstoel, tillift of aangepast bed? Dan kunt u in 2018 terecht bij de gecontracteerde zorgaanbieders hieronder. Dit zijn dezelfde leveranciers als in 2017.

Voor een hulpmiddel voor een verzekerde van 18 jaar of ouder kun je naar:

Voor een hulpmiddel voor een verzekerde onder de 18 jaar kun je naar:

Deze gecontracteerde zorgaanbieders leveren de hulpmiddelen bij jou thuis. Kijk voor meer informatie over deze gecontracteerde zorgaanbieders in Vergelijk en Kies. Ga je naar een zorgaanbieder die geen contract met ons heeft? Dan kan het zijn dat je een lagere vergoeding krijgt.

Wie levert het hulpmiddel?

Meestal bepaalt je zorgaanbieder (behandelend arts, medisch specialist of expertise centrum) of je recht hebt op een hulpmiddel. Hij of zij kan je ook het beste informeren over de mogelijkheden. Heb je recht op een hulpmiddel, dan regelt je zorgaanbieder de aanvraag bij UMC Zorgverzekering. Je hoeft dan geen aanvraagformulier naar ons te sturen. Deze zorgaanbieder moet wel een contract hebben met UMC Zorgverzekering. Dit kun je controleren in Vergelijk en Kies.

Ga je naar een zorgaanbieder waarmee wij geen contract hebben? Dan moet je bij ons toestemming aanvragen voor het hulpmiddel.

Toestemming reparatie / vervanging

Je leest in het Reglement Hulpmiddelen per hulpmiddel of je toestemming nodig hebt om het hulpmiddel te repareren of vervangen.

Ontvang het laatste nieuws van jouw UMC Zorgverzekering

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een geldig e-mailadres in