Vergoeding mantelzorg 2018

De zorg voor je ouders, een vriend(in) of je partner kan soms erg zwaar zijn naast je toch al drukke baan. UMC Zorgverzekering biedt daarom in de aanvullende zorgpakketten vergoedingen voor vervangende mantelzorg en een mantelzorgmakelaar.

Wanneer ben je mantelzorger?

In Nederland zijn meer dan 4 miljoen mensen mantelzorger. Meestal kies je er niet zelf voor om mantelzorger te zijn. Het is een gevolg van gebeurtenissen in je naaste omgeving. Je hebt een chronisch ziek kind, een invalide partner of een famlielid dat zonder extra hulp niet meer zelfstandig kan blijven wonen.

Veel mantelzorgers weten niet eens dat ze mantelzorger zijn. Omdat ze uit liefde zorgen voor een familielid, vriend of buur die ziek of lichamelijk beperkt is. Uit onderzoek blijkt dat juist zorgmedewerkers vaak werken als mantelzorger. 

Je bent mantelzorger als je meer dan 8 uur per week onbetaald voor een familielid, vriend of goede kennis zorgt die kampt met psychische problemen, ouderdomsklachten, een handicap of chronische ziekte. En wanneer die periode meer dan 3 maanden duurt.

En al doe je het met liefde, dan nog kun je soms wat extra hulp gebruiken. In de aanvullende zorgpakketten van UMC Zorgverzekering zijn twee vergoedingen speciaal voor mantelzorgers opgenomen.

Vergoeding vervangende mantelzorg

Als mantelzorger kun je een aantal dagen vervangende mantelzorg vergoed krijgen. Daarbij neemt een zorgprofessional je zorgtaken over. Vervangende mantelzorg wordt vergoed vanuit alle aanvullende zorgpakketten van UMC Zorgverzekering. Hoeveel dagen mogelijk zijn, hangt af van je aanvullende zorgpakket:

UMC Extra Zorg 1 Maximaal 15 dagen per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 2 Maximaal 15 dagen per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 3 Maximaal 15 dagen per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 4 Maximaal 24 dagen per kalenderjaar

Voor vervangende mantelzorg ga je naar een door ons gecontracteerde organisatie. Alleen dan krijg je een vergoeding. Weten welke zorgaanbieders wij hebben gecontracteerd? Neem dan contact op met de afdeling Zorgadvies en Bemiddeling via telefoonnummer: 088 - 131 16 16. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Aanvraag

De vervangende mantelzorg kun je aanvragen voor minimaal 3 dagen. Doe je voor de eerste keer een aanvraag? Houd er rekening mee dat je de vervangende mantelzorg 8 weken van tevoren aanvraagt. Deze tijd is nodig om alles zorgvuldig te organiseren. Je kunt de aanvraag indienen als je mantelzorg ontvangt of als je mantelzorger bent.

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar biedt professionele ondersteuning en helpt je bij het regelen van zorg, welzijn en financiën. Zo nemen zij lastig regelwerk uit handen. Ook geven zij advies en verwijzen ze je naar de juiste organisaties. Je kunt de mantelzorgmakelaar inschakelen als je mantelzorger bent, maar ook als je mantelzorg ontvangt. In de basisverzekering heb je geen vergoeding voor de mantelzorgmakelaar. Vanuit de aanvullende pakketten wel.

Vergoeding mantelzorgmakelaar

UMC Extra Zorg 1 Maximaal € 500 per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 2 Maximaal € 500 per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 3 Maximaal € 500 per kalenderjaar
UMC Extra Zorg 4 Maximaal € 500 per kalenderjaar

Je kunt bij deze zorgaanbieders terecht

De mantelzorgmakelaar moet zijn ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister van Mantelzorgmakelaars van de Beroepsvereniging voor mantelzorgmakelaars (BMZM). Anders krijg je de kosten niet vergoed.

Wil je zeker weten dat de kosten vergoed worden? Vraag dan een mantelzorgmakelaar (of vervangende mantelzorg) aan via de afdeling Zorgadvies en Bemiddeling, via: 0088 - 131 16 16.

Overzicht van de vergoedingen

Je vindt een uitgebreid overzicht van de vergoedingen terug in de Pakketvergelijker. Een volledig overzicht vind je in de verzekeringsvoorwaarden van onze aanvullende zorgpakketten.

Steun uit jouw omgeving?

Ook een kleine taak uit handen geven kan al erg veel schelen in je dagelijkse mantelzorgtaken. UMC Zorgverzekering wijst je daarom graag op het initiatief wehelpen.nl. Via deze website komen mensen samen die hulp nodig hebben en mensen die hulp aanbieden. Je maakt eenvoudig een account aan en kunt direct een hulpvraag stellen. Bijvoorbeeld hulp bij boodschappen doen. Het stellen van een hulpvraag is gratis en de aangeboden hulp ook.

Werk en mantelzorg

Werk en mantelzorg, een zware combinatie. In samenwerking met VUmc geven we je tips en adviezen om werk en mantelzorg beter te combineren.

Lees de tips en adviezen

Whitepapers over mantelzorg

Je werk-privebalans is een uitdaging voor jou én je werkgever. Je werkgever kan gratis 4 whitepapers downloaden die duidelijk maken waarom goed mantelzorgbeleid belangrijk is binnen jullie UMC.

Download de whitepapers

Ontvang het laatste nieuws van jouw UMC Zorgverzekering

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een geldig e-mailadres in