’Een plastisch chirurg moet bovenal creatief zijn’

UMC Zorgverzekering rubriek 'De keuze van...': Stefania

In de rubriek 'De keuze van..' laten we verschillende UMC-medewerkers aan het woord. In dit tweede deel spreken we met Stefania Tuinder. De plastisch chirurg van Maastricht UMC+ vertelt over haar werk en wat voor haar goede zorg is.

Unieke ingrepen

“Ik werk bij Maastricht UMC+. Dat is een weloverwogen keuze, ik kan me hier volledig focussen op waar ik goed in ben”, zegt Stefania.

Als plastisch chirurg richt ze zich vooral op borstreconstructies na kanker en hersteloperaties bij gezichtsverlamming. “Met weefsel uit bijvoorbeeld de buik of het bovenbeen van de patiënt, probeer ik het lichaam zo goed mogelijk te herstellen. Iedere neus, borst of glimlach waar ik als chirurg aan werk is uniek.”

Creativiteit als belangrijkste kwaliteit

Het lichaam van de patiënt, de kwaliteit van het transplantatiemateriaal, alles heeft invloed op de ingreep. Stefania: “Rekening houden met alle factoren én zorgen voor een optimaal resultaat, vraagt veel van mijn creativiteit. Creativiteit is misschien wel de belangrijkste kwaliteit van een goede plastisch chirurg.”

Tijdens een operatie krijgt ze vaak te maken met onvoorziene omstandigheden. “Bijvoorbeeld als een zenuw net anders ligt dan ik heb ingeschat of als er sprake is van littekenweefsel op een plek waar ik dat niet had verwacht”, vertelt de chirurg. “Dan moet ik direct een nieuw plan bedenken en keuzes maken die passen bij de patiënt.”

Samenwerken met de patiënt

“Goede zorg vraagt om goede samenwerking”, vindt Stefania. “Met collega’s, maar bovenal met de patiënt. Het zijn uiteindelijk de wensen die voor mij leidend zijn. Ik betrek mijn patiënten daarom zo veel mogelijk bij de keuzes die gemaakt moeten worden.”

Tijdens het intakegesprek stippelt ze samen met de patiënt de plannen uit. “Wat kan wel en wat kan niet? En waar liggen onze prioriteiten? Hecht de patiënt bijvoorbeeld vooral waarde aan een esthetisch zo perfect mogelijk resultaat, of gaat het hem vooral om leefbaarheid? Dat zijn individuele afwegingen die een patiënt maakt.”

Tevreden afscheid nemen

Stefania stelt de patiënt centraal: ”Het resultaat van mijn werk moet aan de eisen van de patiënt voldoen. Als dat lukt, is mijn behandeling geslaagd en neem ik afscheid van een tevreden iemand. Niets mooiers dan dat.”

“Bij een gezichtsverlamming geef ik de patiënt letterlijk en figuurlijk weer de mogelijkheid om te lachen. En dat is precies waarom ik voor dit vak gekozen heb.”

Lees meer verhalen van UMC-collega's via onze 'De keuze van..'-pagina.