Dit verandert er in uw basisverzekering in 2019

Het is weer Prinsjesdag geweest. Dat betekent dat de regering heeft laten weten wat er volgend jaar verandert in de basisverzekering. Op deze pagina leest u wat er precies wijzigt. Ook geven we u graag een aantal tips voor uw zorgverzekering in 2019.

Dit wijzigt er in de basisverzekering in 2019

Hieronder leest u de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering in 2019.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico blijft in 2019 €385. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste €385 zelf betaalt.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag stijgt met €92 per jaar voor eenpersoonshuishoudens.
 • Nieuw: begeleiding bij overgewicht
  Loopt u een gezondheidsrisico door overgewicht? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen voor begeleiding door een gespecialiseerde zorgverlener. Dit programma heet Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De GLI richt zich op het tegengaan van overgewicht. Namelijk door onder begeleiding minder te eten en meer te bewegen. Daarnaast is er psychologische ondersteuning om te werken aan gedragsverandering.
   
 • Zittend ziekenvervoer wordt ruimer
  Als patiënt kunt u vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt nog alleen het vervoer vergoed als u een behandeling moet ondergaan.
 • Nieuw: oefentherapie bij COPD
  Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.
 • Paracetamol, vitaminen en mineralen uit het basispakket
  Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn niet langer vergoed uit het basispakket.

Tips voor uw basisverzekering in 2019

Tip 1: Bespaar op uw eigen risico

Het verplicht eigen risico is in 2019
€ 385. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit uw basisverzekering de eerste € 385 zelf betaalt. Maar wist u dat u géén eigen risico betaalt voor:

Tip 2: Betaal uw eigen risico in termijnen

€ 385 is een flink bedrag. Daarom bieden we de mogelijkheid om dit bedrag bij ons in 10 termijnen te betalen. Zo komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Vanaf november kunt u gespreid betalen van het eigen risico voor 2019 aanvragen.

Tip 3: Check of uw aanvullende verzekering nog bij u past

Half november ontvangt u uw nieuwe polis voor 2019. Een goed moment om te kijken of uw aanvullende verzekering nog bij u past. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een uitgebreidere dekking wilt voor tandzorg, fysiotherapie of brillen en lenzen. Wilt u uw aanvullende verzekering wijzigen? Dan heeft u tot en met 31 januari 2019 de tijd.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord