Waarom krijg ik nu nog een rekening van vorig jaar?

21 maart 2018

Dit jaar verrast door een rekening van vorig jaar? Niet leuk, maar het kan helaas voorkomen. We leggen je graag uit waarom je soms pas een jaar later een rekening van ons krijgt.

De rekening van een ziekenhuis

Ziekenhuizen sturen de rekening van alle kosten van je behandeling vaak in één keer; als één pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Een DBC wordt na (maximaal) 120 dagen gesloten. Daarna stuurt het ziekenhuis de rekening van alle kosten van je behandeling naar ons op.

Wij verwerken vervolgens de rekening en bekijken of je nog een bedrag moet betalen. Zo kan het voorkomen dat je dit jaar nog een rekening krijgt van je eigen risico van vorig jaar.

Startdatum DBC

Is je behandeling (je DBC) in 2017 gestart en pas in 2018 gesloten? Dan betaal je voor deze hele DBC je eigen risico van 2017. Het kan ook zijn dat voor jouw behandeling een tweede DBC in 2018 wordt geopend. Daarvoor betaal je dan wel je eigen risico van 2018.

Meer informatie in Mijn UMC Zorgverzekering

Je kunt voor meer informatie over de rekening van het ziekenhuis terecht in Mijn UMC Zorgverzekering. Je vindt je rekeningen onder het tabblad ‘Facturen’.

UMC Zorgverzekering op Twitter

Wil je meer nieuws lezen over je zorgverzekering, zorg en gezondheid? Volg ons op Twitter voor de laatste updates.

Ontvang het laatste nieuws van jouw UMC Zorgverzekering

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een geldig e-mailadres in