Hooikoorts: toekomst, tips en genezing

13 april 2017

Niezen, proesten en rode tranende ogen; hooikoorts, veel mensen hebben er ieder seizoen weer mee te maken. Letty de Weger weet er alles van. Als onderzoeker bij de afdeling Longziekten van het LUMC is ze dagelijks bezig met pollen en allergieën. “Hooikoorts is een erg complex probleem.”

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts: iedereen kent het, maar wat is het eigenlijk? Letty de Weger vertelt: “Hooikoorts is eigenlijk een overdreven reactie van het immuunsysteem op de eiwitten uit de pollen.”

“Het immuunsysteem maakt door deze eiwitten antilichamen aan. Deze antilichamen produceren via mestcellen in de bekleding van ogen, neus en luchtwegen histamine. De histamine zorgt vervolgens voor een ontstekingsreactie, waardoor je gaat snotteren en tranen.”

Steeds meer hooikoortspatiënten

De laatste decennia is er een toename in het aantal mensen met een allergie. Hoe dit komt is volgens Letty nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn een aantal theorieën.

“De belangrijkste is de hygiënetheorie,” weet Letty. “Het feit dat wij steeds schoner leven maakt dat ons lichaam minder infecties hoeft door te maken. Waardoor onze afweer minder goed opgeleid wordt en eerder uit de bocht vliegt. Maar ook luchtverontreiniging en goed geïsoleerde huizen spelen een rol.”

Stofzuiger op het dak

Bij het LUMC meten ze het aantal pollen in de lucht. Hiervoor staat op het dak van het LUMC een stofzuiger. Niet om het dak schoon te houden, maar om pollen te tellen. Het is een van de manieren waarop het LUMC bezig is met onderzoek naar hooikoorts.

Letty de Weger legt uit hoe ze met de stofzuiger pollen tellen: “De pollen die worden opgezogen plakken vast op een rol die voor de opening van de stofzuiger ronddraait. De preparaten uit deze machine worden geanalyseerd via een microscoop om zo te kijken welke pollen er in de lucht zitten.”

Inzicht in pollen

De uitkomst van de tellingen zijn te zien op www.lumc.nl/pollen. Zo kun je als hooikoortspatiënt een inschatting maken van welke pollen je precies last hebt. Maar je kunt er met deze site ook achter komen of je hooikoorts hebt, of toch ‘gewoon’ verkouden bent.

Letty: “Je kunt kijken welke pollen er in de lucht zaten op de dagen dat je aan het snotteren was. Zaten er veel van dezelfde pollen in de lucht? Dan ben je daar mogelijk allergisch voor.”

Toekomstmuziek

Maar Letty is al druk bezig met de toekomst. “We willen een klein stofzuigertje ontwikkelen, dat je in je hand kunt houden. Zo kunnen we heel precies meten aan welke pollen een patiënt blootstaat. Dan is het makkelijker om iemands allergie te behandelen.”

“Dit is nog wel echt toekomstmuziek”, benadrukt Letty. Zij ziet nog meer voordelen in een mobiele pollenteller. “We willen meer op straatniveau meten. Welke pollen komen mensen tegen als ze op straat zijn of in het park? Nu meten we alleen op het dak van het LUMC.”

Hooikoorts genezen

Zorgen deze en alle andere onderzoeken er dan voor dat hooikoorts ooit helemaal te genezen is? Daar is Letty nog niet zo zeker van. “Hooikoorts wordt beïnvloed door een heleboel componenten, dat maakt het een heel complex probleem. Ik verwacht dat er best nieuwe ontwikkelingen komen. Maar of hooikoorts ooit helemaal te genezen is? Dat is lastig te zeggen. Ik denk wel dat het in de toekomst beter in de hand te houden is.”

Immunotherapie

Letty wijst wel op de al bestaande mogelijkheid van immunotherapie. “Hierbij wordt regelmatig een kleine hoeveelheid van de stof waarvoor degene gevoelig is ingespoten. Hierdoor leert het afweersysteem anders met het eiwit uit de pollenkorrel om te gaan.”

Deze therapie is nog niet zaligmakend benadrukt Letty. “Niet iedereen zal hiervoor in aanmerking komen. En je moet er zeer regelmatig voor naar het ziekenhuis. Daarnaast is het niet gezegd dat de allergie helemaal weggaat.” Een algehele oplossing is er dus nog niet.

Tips voor hooikoortspatiënten

Heb je last van hooikoorts? Dan heeft Letty een paar handige tips:

  • Zet een zonnebril op – “Dat voorkomt pollen in je ogen.”
  • Sport niet buiten als het zonnig is - “Dan adem je veel extra lucht in"
  • Blijf binnen - “Al zijn de pollen niet helemaal te ontlopen. Ze blijven namelijk in haren en kleding hangen."
  • Ga naar zee - “Langs het strand heb je vaak minder pollen.”
  • Behandel je klachten - “Helpen producten uit de drogist niet? Ga dan naar de huisarts. Dan heb je een goede kans dat je de klachten onder controle krijgt.”

Handige links

www.lumc.nl/hooikoortsverwachting - Ben je allergisch voor graspollen? Dan geeft het LUMC hier een voorspelling voor de komende 5 dagen.
www.lumc.nl/pollen - Hier vind je de wekelijkse pollentellingen van het LUMC.
www.allergieradar.nl – Hier staat een pollenplanner, waarmee je kunt zien wanneer de bepaalde pollen in de lucht voorkomen.
Pollenkalender – Wanneer speelt welke pol een rol?

Ontvang het laatste nieuws van jouw UMC Zorgverzekering

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een geldig e-mailadres in